Przyrządy pomiarowe firmy Konica Minolta są wyposażone w identyfikowalne i godne zaufania technologie pomiarowe dla przemysłu spożywczego, w tym proste kolorymetry trójbodźcowe, uniwersalne spektrofotometry stacjonarne, szereg kontrolowanych rozwiązań do wyświetlania kolorów oraz liniowe hiperspektralne systemy wizyjne maszyny. Dostępne są skalowalne rozwiązania, które pomagają organizacjom i ich szerszemu łańcuchowi wartości w określaniu, komunikowaniu się, produkcji i kontroli kolorów, umożliwiając im zwiększenie wydajności.
Powiedzenie mówi, że „je się oczami”. Sprawdzanie dojrzewania owoców i warzyw, apetyczny kolor gotowego sosu pomidorowego czy też bogaty kolor czekolady – wpływ koloru na to, co wpada do koszyka konsumenta, jest niezaprzeczalny.
W porównaniu z różnymi parametrami, które wymagają dokładnego monitorowania analitycznego w laboratorium spożywczym, kolor stanowi jedyny natychmiast widoczny wskaźnik jakości i zasługuje na odpowiednią uwagę poprzez obiektywny i regularny pomiar surowców, procesów produkcyjnych i produktu końcowego. Niezależnie od tego czy mierzymy kolor sera, mięsa, wina, barwników, ziaren kawy, świeżych warzyw czy też jednostki kontrastu pieczenia (BCU) bułek, nasze doświadczone zespoły mogą pomóc w ustaleniu dokładnego i powtarzalnego procesu pomiarowego, zarówno w badaniach i rozwoju, jak i na linii produkcyjnej. Konica Minolta ma globalny zasięg z lokalnym działem sprzedaży i doświadczeniem, aby pomóc w tworzeniu skutecznego cyfrowego systemu danych dotyczących kolorów. Niezależnie od tego, czy chodzi o partnerów z łańcucha dostaw, rozwój, produkcję czy kontrolę jakości, nasze zespoły mogą dostarczyć rozwiązanie spełniające Twoje potrzeby, a także współpracować z Tobą w celu skalowania tego systemu w miarę wzrostu tych wymagań. Nasze oprogramowanie do dopasowywania kolorów jest obsługiwane przez wyznaczony zespół doświadczony w instalacji, szkoleniu i dostosowaniu rozwiązania w celu optymalizacji obiegu pracy w kolorze. Nasze przyrządy pomiarowe są wspierane przez rozległą sieć autoryzowanych punktów serwisowych, aby zapewnić odpowiednią konserwację, dokładność i identyfikowalność urządzenia przez cały rok.