Udostępnianie
Pomiar koloru na potrzeby opracowywania, kontroli procesu i kontroli jakości dotyczącej produktów spożywczych
Jednorodne produkty, takie jak kaczka lub kurczak, można zmierzyć za pomocą otworu 8 mm w modelu CR-400 i przysłony pomiarowej ze szkła optycznego lub akrylu, aby zapobiec przenikaniu do otworu pomiarowego. Otwór 50 mm modelu CR-410 jest bardziej odpowiedni dla produktów niejednorodnych, takich jak marmurkowana wołowina lub ryby. W razie potrzeby można użyć oprogramowania do tworzenia indeksu użytkownika, co pozwala na łatwe sortowanie lub klasyfikowanie, które jest mniej subiektywne i szybsze niż w przypadku oceny wizualnej i wykresów fizycznych kolorów.
Producenci chleba i pieczywa mogą używać specjalnie opracowanego modelu BC-10 Plus z otworem 8 mm do pomiaru jednostek kontrastu pieczenia (BCU) lub koloru w skali L*a*b* bezpośrednio w urządzeniu. Ten mały i łatwy w obsłudze przyrząd umożliwia użytkownikom kontrolę procesów i jakości.
Ciastka lub podobne produkty, takie jak wafle ryżowe o wyższych poziomach faktury powierzchni lub o niejednorodnym charakterze, można mierzyć za pomocą modelu CR-410, co pozwala na uśrednienie większych powierzchni i dostarczenie danych dotyczących kolorów, które lepiej odpowiadają percepcji wizualnej.